Falsk Krupp

Linnea har gått och blivit förkyld, och som alltid så kommer kruppen som en beställning på posten!

Lite fakta om falsk krupp?

Orsakas av ett virus och ger inflammation i struphuvudet, som då påverkar andningen och kan ge upphov till både obehag och livshotande tillstånd. (Mycket lustigt eftersom läkaren på akuten var väldigt tydlig med att falsk krupp totalt ofarligt, låter värre än var det är) Men i min lärobok stod det annorlunda!

Symtomen för falsk krupp är framför allt den skällande hostan som uppkommer. Andningen påminner om astma, skillnaden är att en person med astmabesvär har problem med utandningen medan en person med falsk krupp har besvär med inandningen. Feber kan uppkomma och även heshet eftersom stämbanden svullnar vid inflammationen.


Första gången som Linnea fick falsk krupp hade nog både jag och Micke panik, hon var bara några dagar gammal då så det var kanske inte så konstigt. Sista gången hon hade det var i vintras har jag för mig. Då fick vi också lite smått panik eftersom hon hade så svårt att få luft.

I natt har vi tvärtom varit hur lugna som helst. Kunskapen om hur man ska bete sig och agera gör att man inte lika lätt grips av panik.

Vi har lindat in henne i ett täcke och suttit på balkongen.
Man ska låta barnet sitta upp eftersom det underlättar andningen.
Man kan också gå in i badrummet, sätta på varmvatten i duschen och låta barnen inandas vattenånga.
Frisk luft behövs, så öppna föster.
Man ska absolut inte ge något att äta eller dricka eftersom barnet lätt kan svälja fel då struphuvudet är inflammerat.
Och så ska man uppträda lugnt, det är nog det allra viktigaste. Om baren blir oroligt och gråter så påverkar det också andningen.

Känner man ändå att det inte blir bättre utan snarare blir sämre så ska man åka in till barnakuten ändå, även om läkarna själva verkar avsky flask krupp som pesten. Men då skiter jag i deras högfärdighet och tänker såklart på mitt barn istället.

Just nu är Micke och Linnea ute och åker bil, och Emilia har precis vaknat och sitter och tittar på Kipper..
Jag är en aning trött, slut och misstänker att en förkylning är här! klias så enormt i näsan! Blä.. jag har inte tid att vara sjuk..

Kommentarer
Postat av: Petra

Jag hade krupp när jag var liten, så obehagligt! Men jag minns att mamma och pappa kokade vatten som dom sen hade i handfatet så stod jag och andades in ångerna med en handduk över huvudet. Det funkade jätte bra.

2009-10-02 @ 15:52:52
URL: http://ptrasbilder.blogspot.com/
Postat av: Veronica

Moa hade oxå ett falskt kruppanfall förra veckan. Så himla jobbigt och otäckt

2009-10-05 @ 10:31:29
URL: http://haaparanta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0